A sikeres matematika érettségihez elengedhetetlen a gyakorlás, de önmagában ez lehet, hogy még kevés, hisz ez az a tantárgy, ahol a 12 év alatt elhangzott információra mind emlékezni kellene.

 

Mit tehetünk az utolsó pillanatokban és hogyan lehet ennyi információt a fejünkből előhívni a nagy megmérettetés alatt, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki magunkból?

 1. Most már ne matekozz!

 2.  Inkább a jobb agyféltekedet dolgoztasd, olvass egy regényt, nézz meg egy filmet vagy rajzolj valamit! A másik agyféltekedet hagyd pihenni, hogy rendezni tudja azt a sok információt, amit az elmúlt időszakban rázúdítottál!
 3. Elmélet

  Ha már mindenképpen matekkal akarsz foglalkozni, feladatokat már akkor se oldj meg, mert ha nem megy, könnyen bepánikolhatsz. Inkább olvasd az elméleti részeket, amit eddig amúgy is kevesebb figyelem jutott, nézd át a főbb geometriai tételeket, így jó eséllyel bekerülnek a rövidtávú memóriádba és talán eszedbe jutnak, mint megoldási lehetőség a megfelelő pillanatban.
 4. Függvénytáblázat, azaz a legális puska

 5. Lapozgasd a függvénytáblázatot, hogy tudd mi hol található benne! Mert a függvénytáblázatnak lelke van, csak akkor segít, ha te is törődtél vele. Ellenkező esetben csak az idődet fogja rabolni az értelmetlen lapozgatás az érettségi alatt.  Törődj vele, most még nem késő! Nem kell pluszba beleírni semmit, mert amit bele szoktatok írni az mind megtalálható benne, csak egy másik oldalon. Így legálisan használhatod.
 6. Számológép

 7. Ha eddig a telefonodat használtad a számítások elvégzésére, akkor még nem késő beszerezni egy számológépet, hisz a telefonodat nem használhatod az érettségin. Ezen kívül a számológépnek sok olyan funkciója van, ami hatalmas segítséget jelent. Lehet például közönséges törtekkel való műveleteket végezni, szögpercet fokba átváltani vagy ötödik gyököt vonni. Ugye tudod, hogy? Ellenőrizd a számológépedben az elemet is! Mert Murphy-t ugye ismered?
 8. A feladatlap I.része

 9. Az feladatsor első része stresszes. 12 megoldásötletet várnak tőled 45 perc alatt. Tehát 3 percnél többet ne időzz egy feladaton, lépj tovább! Ha marad időd, visszatérsz majd rá. Ezek a feladatok egy-két lépésben megoldhatók, egy-egy tételre kérdeznek rá (burkoltan). Egy helyes képlet felírásárt önmagában még nem jár pont. Legalább az adatokat írd be, ha kiszámolni nem tudod!
 10. Válassz, ha nincs tétje!

 11. Ha választani kell, hogy igaz vagy hamis vagy el kell dönteni, hogy a) vagy b) vagy c) a helyes válasz, mindenképpen válasz a lehetőségek közül! Max nem jó, pontlevonás nem jár érte, csak ha ezt külön jelzik. Utóbbi esetben azért légy megfontolt!
 12. A feladatlap II. része

 13. A második résznél lesz elég időd. Olvasd át először nagyvonalakban a feladatokat, kategorizáld be melyik témához tartozik és abban te mennyire vagy jó! Elvileg nehézségi sorrendben vannak. Elvileg.
 14. Pánik

 15. Azzal kezd, amiben magabiztos vagy! Így megnyugszol, hogy csináltál már valamit. Ha ez sem megy, ne pánikolj be! Vagy ha mégis, akkor 5 percig csinálj valami mást egyél, igyál, relaxálj! Aztán viszont folytasd! Ha kihagysz egy feladatot, akkor a sorszámát karikázd be, hogy könnyebben észre vedd, itt még van egy kis dolgod!
 16. Részpont vadászat

 17. Ha egy feladatot nem tudsz megoldani teljesen, akkor oldj meg belőle részeket! Vannak részpontok! Vadászd össze őket!
 18. Szövegértés

 19. Próbáld a feladat szerkezetét átlátni, de azért mégis figyelj oda minden apró információra, mert az ördög a részletekben rejlik!  Lassan, értelmezve olvasd el a feladatokat!Akár többször is! A bonyolult szövegek alatt is megoldható feladatok vannak. Ne ijedj meg tőlük, hámozd ki a lényeget, persze csak ha jó a szövegértésed!

 20. Háromból kettő, azaz a nehéz feladatok

 21. A három nehéz feladatból először csak kettőt oldj meg, a harmadikkal akkor foglalkozz, ha minden mást már megoldottál! Akkor viszont mindenképp csináld meg, és utána döntsd el melyiknek a pontszámát nem kéred! Ha nem hozol döntést, akkor automatikusan a 18. feladat pontszámairól mondasz le, még akkor is ha ez épp fullpontos lett.
 22. A feladatok szerkezete

 23. A feladatoknak nem a legszerencsésebb a tagolása, azaz a  b) kérdés nem mindig a b) betűnél kezdődik, hanem a felette lévő bevezető szövegnél. Vigyázz sok esetben egy alpont alá több kérdést is elrejtenek! Így az a feladat, ami látszólag három kérdésből áll, akár ennél több választ is várhat tőled! 
 24. Ellenőrizd a válaszod!

 25. Miután megoldottál egy feladatot, olvasd el újra a kérdést! Biztos a kérdésre válaszoltál? Úgy kerekítettél, ahogy kell? Az egyeleteket érdemes ellenőrizni, ha szeretnél még 1 pontot szerezni!
 26. Gondolatmenet

 27. Csak arra kaphatsz pontot, amit leírtál. Az kevés, hogy arra gondoltál! Az érettségin elvárják tőled, hogy a gondolataidat le is tudd írni. A megoldásaidat részletesen vezesd le! Fordíts figyelmet arra, hogy a feladat megoldásod szerkezete áttekinthető legyen!
 28. Ez nem csapatmunka!

 29. Ne fogadj el meggondolatlanul segítséget! Főleg ne a barátodtól, ha együtt lógtátok el a matek órákat. A felügyelő töritanár sem biztos, hogy jobban tudja nálad a matekot. Neki se higgy vakon!
 30. Minden percet hasznáj ki!

 31. Ne gyere ki előbb! Ha már ennyi éven keresztül készültél az érettségire, akkor azt a három órát bírd ki! Várd az isteni sugallatot! Általában az utolsó percben érkezik! Ha a folyóson jut eszedbe a megoldás, az már késő!

Sok sikert kívánok!
Töreky Szilvia
matekmentor.hu