Jó tanácsok a matematika felvételihez

 1. Most már ne matekozz!  Inkább kapcsolódj ki, olvass egy regényt, nézz meg egy filmet vagy rajzolj valamit! A másik agyféltekedet hagyd pihenni, hogy rendezni tudja azt a sok információt, amit az elmúlt hetekben, hónapokban rázúdítottál!
 2. Ha már mindenképpen matekkal akarsz foglalkozni, feladatokat már akkor se oldj meg! Mert ha nem megy, könnyen bepánikolsz, vagy könnyen beszűkül a látómeződ és a felvételin csak az utoljára átnézett megoldásmenetek fognak eszedbe jutni. Inkább olvasd át az elméletet, tudatosítsd magadban, hogy szám mikor osztható hárommal, vagy mik is azok a prímszámok! Nézd át a mértékegység átváltásokat, a geometriai szabályokat, így jó eséllyel elő tudod majd húzni a rövidtávú memóriádból, és eszedbe jutnak majd a megfelelő pillanatban.
 3. A feladatsor megoldása stresszes. Már túl leszel a magyaron, ahol agyad egy részét leszívja a sok gondolkozás, 15 perc pihenő után pedig 10 megoldásötletet várnak tőled 45 perc alatt. Tehát 4 percnél többet ne időzz egy feladaton, lépj tovább! Ha marad időd, visszatérsz majd rá!  
 4. Ha választani kell, hogy igaz vagy hamis, vagy el kell dönteni, hogy a vagy b vagy c, mindenképpen válasz a lehetőségek közül! Max nem jó, pontlevonás itt nem jár érte, hacsak nincs odaírva. Ellenkező esetben légy megfontoltabb!
 5. A felvételin általában ugyanabból a 10-12 témakörből válogatják a feladatokat, tehát nagyjából tudni fogod mire számíts, ha már láttál felvételi feladatsort.  Olvasd át először nagyvonalakban a feladatokat, kategorizáld be melyik témához tartozik, és hívd elő a memóriádból, hogy hogyan is szoktátok azokat a feladatokat megoldani, mit is kell hozzá tudni!
 6. Azzal kezdd, amiben magabiztos vagy! Így megnyugszol, hogy csináltál már valamit. Ha ez sem megy, ne pánikolj be! Vagy ha mégis, akkor pár percig csinálj valami mást, relaxálj! El fog múlni! Aztán viszont folytasd!
 7. Ha egy feladatot nem tudsz megoldani teljesen, akkor oldj meg belőle részeket. Vannak részpontok!
 8. A szöveges feladatoknál ne ijedj meg, a szövegből szűrd ki a lényeget! Alakítsd át a szöveget matematikai jelekké, hisz a matek pont erre való, úgynevezett leíró tudomány. Használd a modellezési technikákat!
 9. Lehetőleg nem próbálgatással oldd meg a szöveges feladatokat, ha mégsincs jobb ötleted, akkor viszont kellő részletességgel írd le, hogy sakkoztad ki a helyes eredményt! 
 10. Inkább vázold fel a problémát, készíts vázlatot, rendezd az adatokat táblázatba, modellezz! Így könnyebben látni fogod az adatok közötti összefüggéseket!
 11. Tollal dolgozz, mert létezik a radírpók! De az ábráknál használhatsz színes ceruzát is pl., hogy a háromszög azonos méretű oldalait jobban lásd!
 12. A geometriai feladatoknál a szöveget és az ábrát hozd összhangba, ami a szövegben ott van az látszódjon az ábrán!
 13. Ha nagyon nem megy, tippeld be a soron következő szög értékét és azzal számolj tovább, így a további pontoktól nem esel el! 
 14. Annál a feladatnál, ahol össze kell számolni a lehetőségeket, mindig alaposan olvasd el milyen feltételeknek kell megfelelned! A megadott példából indulj ki, és a megoldások felírásának sorrendjében legyen valami logika, hogy tud mikor ér véget a feladat! Vigyázz, itt a rossz megoldásokért pontlevonás jár! Ha megvannak a válaszaid, ellenőrizd, hogy minden feltételnek megfelelnek-e!
 15. Ha megkapsz egy eredményt, olvasd el újra a kérdést. Biztos a kérdésre válaszoltál, vagy ez csak egy részeredmény? Az eredmény megfelel a feladat szövegének?
 16. Csak arra kaphatsz pontot, amit leírtál. Az kevés, hogy arra gondoltál!
 17. A számolásokat írásban végezd el! Nem ciki, viszont kevesebb az esélye, hogy elrontod. A tutira kell menned, még ha jól is számolsz fejben!
 18. Ne fogadj el segítséget! Itt most vetélytársak vagytok!
 19. Ne gyere ki előbb! Várd az isteni sugallatot! Általában az utolsó percben érkezik!
 20. És végül, ha nehéz volt, másnak is nehéz volt. Ne keseredj el!  Nem az kell a sikerhez, hogy 50 pontot szerezz, hanem hogy jobb legyél azoknál, akik ugyanoda felvételiznek!

 

Sok sikert!
Töreky Szilvia


matekmentor.hu

webkurzus.hu

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.