Hullámvölgy


A vizsgára való felkészülés során eljön az a pont, amikor a fejlődés leáll, sőt visszaesik, s ilyenkor jön a pánik. Most mi lesz? Mit csináljuk??

 

A válasz egyszerű: nyugodjunk meg!

A tanulási folyamat természetes része, hogy van egy holtpont, egy hullámvölgy amikor leáll vagy visszaesik a teljesítmény. Elfáradtak a gyerekek. Az évnek ez az időszaka még felvételire való készülés nélkül is megterhelő. Rég volt már az az őszi szünet. Most jönnek a téli szünet előtti témazáró áradatok is és már rengeteg hétvége ráment a felvételire való készülésre. Egy darabig kitartott a lelkesedés, de mostanra kezdenek belefásulni a feladatokba a gyerekek. Már sok minden jól megy, még mindig vannak feladattípusok, amik sehogy sem akarnak menni. Sorra írogatják a teszteket, melyben eddig a fejlődés lelkesítette őket, de most ez is leállt, majd visszaesett. De miért?

Gondoljuk csak a sportteljesítményekre vagy egy termék értékesítésére. Egy pontig viszonylag könnyen lehet fejlődni, de amikor már a teljesítőképesség határán mozgunk ez természetes, hogy lelassul vagy megáll.

Akkor most mi legyen?

Semmiképpen ne pánikoljunk és ne stresszeljük a gyereket! Ne mérjük a teljesítményüket és ne főleg értékeljük le őket! Most nem jó stratégia még egy és még egy újabb feladatlap kitöltése és pontozással értékelése. A tesztek és a konkrét eredménymérés helyét vegye át most a tanulás, a tanulási tapasztalatok összegzése. Az eddig megoldott feladatokból érdemes csoportosítva összeszedni, melyek megoldása ment könnyen és melyikek nem okoztak nehézséget. Egy-egy feladattípusba mélyedjenek el a gyerekek – ha pedig egyedül nem sikerül, akkor segítséggel dolgozzanak. Mindenkinek más válik be: segíthet itt szülő, tanár, barát, megoldókulcs, levezetett megoldások vagy oktatóvideók.

Térjenek rá kicsit az elméletre, olvasgassák át a témakörönkénti vázlatokat, próbáljanak elvonatkoztatni a konkrét feladatoktól. A tesztekben előforduló kérdések ezek elméleti részek „apróbetűs” részeire mennek rá, mint például: nem minden prímszám páratlan, nincs minden számnak reciproka vagy nem minden szám abszolút értéke pozitív.

 

Ha eddig becsülettel készültek, a téli szünetig most már ne várjuk el tőlük többet. Magunkra, felnőttekre nézve, ugyan ki az közülünk, aki egy aktív év után idénre még több terhet elbír és ki érzi úgy, hogy már csak vonszolja magát a téli szünetig? (Én az utóbbi csoportba tartozom )

A téli szünet mire való?

Mondanám, hogy a téli szünet a teljes kikapcsolódásról szóljon, de tudom, hogy sokan nem merik elengedni a készülést. Ahhoz, hogy a felvételin a gyerekek majd a legjobb formájukat tudják hozni, szükséges a feltöltődés is! Jelöljünk ki jó előre pár napot, amikor készülnek és a többit hagyjuk meg a pihenésnek, hogy aztán január eleji visszaesést követően már csúcsformában fordulhassanak rá a felvételi időszakára!

Töreky Szilvia
matekmentor.hu